image_pdfimage_print

 

Πολύ εύκολα θα δεί κάποιος σε διαφημίσεις ένα ιστιοπλοικό σε φωτογραφία διαφήμισης διακοπών .

Ενα  ιστιοφόρο σε δύση και ήρεμο καιρό, είναι πάντα η έννοια διακοπών και χαλάρωσης.

Τα ιστιοπλοϊκά σκάφη Ανοιχτής Θαλάσσης είναι αυτά τα σκάφη που μπορούν να ταξιδεύουν σχεδόν με οποιονδήποτε καιρό, με απόλυτη ασφάλεια  εφόσον κυβερνώνται από άτομα με την ανάλογη ναυτοσύνη.

 

Τα Πλεονεκτήματα ενός ιστιοφόρου σε σχέση με ένα αντίστοιχο μηχανοκίνητο

Ασφάλεια:  έχουν μεγαλύτερο συντελη με ενα μηχανοκίνητο αντίσοιεστή ασφάλειας διότι το μεγαλύτερο μέρος του βάρους αναλογικά βρίσκεται κάτω από τη ίσαλο γραμμή με αποτέλεσμα να είναι απόλυτα σταθερά. Ακόμα και σε ένα λιμάνι μέσα, είναι πιο σταθερά από αντίστοιχό μηχανοκίνητο.

Οικονομία : λόγω του ότι το βασικό μέσο πρόωσης σε ένα ιστιοφόρο είναι ο άνεμος, λογικό είναι ότι η χρήση του είναι δωρεάν σε σχέση με ένα μηχανοκίνητο.

Ησυχία: ένα ιστιοφόρο πλέει με πανιά επομένως δεν υπάρχει βόμβος μηχανής να διαταράσσει την ηρεμία που χρειάζεται όταν κάνουμε διακοπές. . Αυτοδυναμία : ένα ιστιοφόρο με τον άνεμο μπορεί να κάνει περίπλου της γης ακόμα και χωρίς καύσιμα.

Οικολογικό μέσον σε σχέση με τα μηχανοκίνητα. Ταχύτητα: πάει αργά σε σχέση με τα μηχανοκίνητα οπότε είναι και πιο φιλικό για παρέες δημιουργώντας φιλίες και καλή παρέα.

Αντοχή σε ακραίες συνθήκες , με υψηλούς κυματισμούς και πολύ ισχυρούς ανέμους. Ένα ιστιοφόρο είναι σχεδιασμένο να ταξιδεύει με άνεση για τους επιβαίνοντες ακόμα και σε συνθήκες θαλάσσης μέχρι Beaufort F7 και κυματισμό μέχρι 3 μέτρα. Αν ο καιρός είναι ακόμα πιο ισχυρός , τότε δεν υπάρχει  άνεση,  αλλά παρόλα αυτά το σκάφος,  ταξιδεύει με απόλυτη ασφάλεια εάν και εφόσον ο κυβερνήτης έχει τις απαραίτητες γνώσεις

  • ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ:
  • Χρειάζεται ναυτοσύνη και αγάπη για την θάλασσα
  • Χρειάζεται χρόνο περισσότερο σε σχέση με ένα μηχανοκίνητο (Στις  σύγχρονες ναυλώσεις όμως μπορούμε να ζητήσουμε παράδοση του σκάφους κοντά στον τόπο διακοπών μας)

Η χρήση ενός σκάφους θεωρείται αντίστοιχη του αυτοκινήτου, ίσως και πιο σημαντική, διότι έχουμε συνολική ευθύνη για πολλά θέματα, όπως αναλύεται κατά την διάρκεια των μαθημάτων. Πρέπει να γίνεται με την δέουσα προσοχή, σοβαρότητα και γνώση σε θεωρητικό και σε πρακτικό επίπεδο απο τον εκπαιδευόμενο.

Τι χρειάζεται να φοράμε κατά την διάρκεια της ιστιοπλοΐας:    Άνετα ρούχα, αδιάβροχο αντιανεμικό, γυαλιά, καπέλο, παπούτσια ιστιοπλοϊκά ή αθλητικά παπούτσια να μην γλιστράνε.
Ηλικίες κατάλληλες για Ανοιχτή θάλασσα:     Απο 18 ετών και άνω χωρίς περιορισμό.    Στον ΝΑΟΒ Είχαμε ενεργό ιστιοπλόο 83 ετών !!

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βασικό τμήμα- Αρχαρίων  Σε αυτό το τμήμα μαθαίνουμε τα βασικά πράγματα που αφορούν την διακυβέρνηση ενός σκάφους με σκοπό να μπορούμε να ταξιδέψουμε με ασφάλεια και να πάμε διακοπές και κρουαζιέρα στα Ελληνικά νησιά και σε υπέροχους απάτητους προορισμούς ,   είτε είμαστε οι κυβερνήτες ενός σκάφους, είτε είμαστε μέλη του πληρώματος και θέλουμε να έχουμε σημαντικές πρακτικές γνώσεις όσο αφορά την ιστιοπλοΐα και να συμμετέχουμε ενεργά καθ όλη την διάρκεια ενός ταξιδιού.

Οι βασικές γνώσεις και πρακτική που παρέχονται στην πρώτη φάση της ΔΙΜΗΝΗΣ εκπαίδευσης  αφορούν :

Γνωριμία με το σκάφος και αναγνώριση του σκάφους, πανιών και εξοπλισμού και μέσων ασφάλειας ατόμων και σκάφους
Αναδρομή στην Ιστορία τών ιστιοφόρων των πανιών κ.λπ, Στοιχεία ναυπηγικής τέχνης,Τύποι σκαφών, στοιχεία αεροδυναμικής, ρύθμιση και κίνηση με τα ιστία. Αγκυροβολία, Ελλιμενισμός και μανούβρες του σκάφους, Θεωρία Ναυτιλίας, ακτοπλοΐα, ηλεκτρονική ναυτιλία, εισαγωγή στους Κανονισμούς αγώνων ιστιοπλοΐας , Μετεωρολογία , Αποφυγή συγκρούσεων και Διεθνής Κανονισμός Αποφυγής Συγκρούσεων ΔΚΑΣ, Ενημέρωση και πρόληψη καταστάσεων κινδύνου. Καταστάσεις κινδύνου, Σωστικός εξοπλισμός, ΜΟΒ (Ανθρωπος στην θάλασσα) και Ιατρικά θέματα,  Επιθεώρηση σκάφους προετοιμασία αναχώρησης και ταξιδιού,

Θεωρητικά μαθήματα :  (8 μαθήματα) Γίνονται για όλα τα τμήματα μαζί, προκαθορισμένη ημέρα της εβδομάδος και σε ώρες μετά την εργασία σας. (πχ απόγευμα μετά τις 18.30).Πρόγραμμα πρακτικής εξάσκησης :  Τα πρακτικά μαθήματα (8-9 μαθήματα ανάλογα με τον καιρό) γίνονται με τα σκάφη της σχολής και ξεκινάνε από τον ΝAOB κάθε Σάββατο ή Κυριακή.

Βαθμολογία & εξετάσεις:     Υπάρχει αξιολόγηση και βαθμολογία μετά από γραπτές εξετάσεις που αφορούν όλη την ύλη που έχει διδαχθεί, μαζί με ερωτήσεις ασφαλείας, κρίσεως, συντονισμού ταξιδιού κ.λπ… Στα πρακτικά μαθήματα υπάρχει η αξιολόγηση από τον εκπαιδευτή που παίζει σημαντικό ρόλο στην τελική αξιολόγηση. Η απόκτηση του διπλώματος Ανοικτής θαλάσσης δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να θεωρείται δεδομένη, χωρίς τις ανάλογες επιτυχημένες γραπτές εξετάσεις.

Επανεξέταση:  Σε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητο από τον διευθυντή της σχολής σε συνεργασία με τους προπονητές, ο υποψήφιος μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβει μετά από σύσταση του εκπαιδευτή οποιαδήποτε πρακτικά ή και θεωρητικά μαθήματα και να επαναλάβει τις εξετάσεις στην πρακτική αξιολόγηση, είτε στα θεωρητικά μαθήματα (δωρεάν υπό όρους..).

Το Φρεσκάρισμα γνώσεων των παλαιότερων μαθητών μας μετά από καιρό, σε θεωρητικά μαθήματα, είναι ευπρόσδεκτη και όλοι οι μαθητές μας έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν τα θεωρητικά τμήματα στις τρέχουσες σχολές.

Μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων τι κάνουμε? το σκεπτικό της σχολής μας είναι :  

Δεν θέλουμε το δίπλωμα που θα αποκτήσετε να σας να μείνει αχρησιμοποίητο σαν καδράκι !!!

Περαιτέρω δυνατότητες..

β) Προχωρημένα τμήματα :

  • Να συνεχίσετε την πρακτική με τα προχωρημένα τμήματα, ανεξάρτητα αν έχετε δίπλωμα από τον ΝΑΟΒ ή από άλλη σχολή, με τα  Τμήματα Προχωρημένων Ανοιχτής Θαλάσσης
  • Εδώ θα μάθετε όλες τις δυνατότητες ενός ιστιοπλοικού σκάφους όσον αφορά τις ειδικές συνθήκες διακυβέρνησης και επίσης και όλα τα ιστιοπλοϊκά εργαλεία και όλη την ποικιλία πανιών και χρήσεων τους,  για πλήρη εφαρμογή στο σκάφος και σε όλες τις συνθήκες. Δεν εστιάζεται στα βασικά θέματα που αφορούν την Αγκυροβολία και τις άλλες βασικές γνώσεις, αλλα επεκτείνεται στην χρήση του σκάφους.

γ)  Αγωνιστική Ιστιοπλοΐα:

Να ενταχθείτε στην αγωνιστική ιστιοπλοϊκή οικογένεια με ασφάλεια και τις ανάλογες γνώσεις μέσα από τα μαθήματα και την πρακτική στους χειρισμούς και τις λειτουργίες ενός αγωνιστικού σκάφους,  που προσφέρει το Αγωνιστικό τμήμα Ανοιχτής Θαλάσσης από τους αδελφούς Καλπάκα και το NEXUS.

Σημαντική είναι η συνεχής ενημέρωση, προπόνηση  και συμμετοχή σχεδόν κάθε εβδομάδα στους αγώνες που διοργανώνονται σε όλη την επικράτεια. Η αληθινή ενεργοποίηση και πλήρης εκμετάλλευση της αθλητικής ταυτότητας σε αυτό το στάδιο, είναι πραγματικότητα!.

Η πείρα που αποκτάται μέσω της σχολής στα θέματα αγωνιστικής ιστιοπλοίας, σάς δίνει τις κατάλληλες γνώσεις και παράλληλα δημιουργεί αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας σε έναν ιδιοκτήτη η κυβερνήτη ενός αγωνιστικού σκάφους .

Η επιλογή ενός κυβερνήτη για έμπειρα μέλη σε ένα αγωνιστικό σκάφος, είναι σημαντική διότι παρέχει ασφάλεια, και σωστή χρήση του πολύ απαιτητικού και παράλληλα ακριβού εξοπλισμού ενός σκάφους

δ) Εβδομαδιαία πρακτική με σκάφη Lightning : 

Χαρείτε ιστιοπλοΐα και έχετε εβδομαδιαία πρακτική συμμετέχοντας στις εξόδους με τα τριθέσια σκάφη Lightning του ΝΑΟΒ και με την καθοδήγηση του Νίκου Βαζάκα.

ε) Windsurfing :

 Μπορείτε να κάνετε χρήση της ειδικής έκπτωσης που σας παρέχουμε και να κάνετε windsurfing στην σχολή windsurfing του ΝΑΟΒ με τον Γιώργο Καραγιώργο.

 Οργάνωστε την δική σας παρέα  ναυλώνοντας ένα σκάφος -το λιμεναρχείο χρειάζεται πλέον μόνον ένα δίπλωμα και μια βεβαίωση γνώσης ιστιοπλοΐας

 

Το σκεπτικό και η επιθυμία μας είναι,  το δίπλωμά σας να σας δώσει γνώσεις και άπειρες δυνατότητες για εναλλακτικούς τρόπους επαφής με την θάλασσα και την φύση !!!

Η ιστιοπλοΐα είναι από τα σπορ στα οποία δεν υφίσταται η έννοια του ντόπινγκ.

Η συμμετοχή σας τα Σαββατοκύριακα στις ιστιοπλοϊκές παρέες και  οι δραστηριότητες γύρω από το κοινό  μας άθλημα, ενεργούν σαν θετικός καταλύτης  που αποσβαίνει την καθημερινή μας πίεση.

Πληροφορίες & Επικοινωνία : τηλ 2108991189 6973022344