Πολύ εύκολα θα δεί κάποιος σε διαφημίσεις ένα ιστιοπλοικό σε φωτογραφία διαφήμισης διακοπών .

Ενα  ιστιοφόρο σε δύση και ήρεμο καιρό, είναι πάντα η έννοια διακοπών και χαλάρωσης.

Τα ιστιοπλοϊκά σκάφη Ανοιχτής Θαλάσσης είναι αυτά τα σκάφη που μπορούν να ταξιδεύουν σχεδόν με οποιονδήποτε καιρό, με απόλυτη ασφάλεια  εφόσον κυβερνώνται από άτομα με την ανάλογη ναυτοσύνη.

 

Τα Πλεονεκτήματα ενός ιστιοφόρου σε σχέση με ένα αντίστοιχο μηχανοκίνητο

Οικονομία : λόγω του ότι το βασικό μέσο πρόωσης σε ένα ιστιοφόρο είναι ο άνεμος, λογικό είναι ότι η χρήση του είναι δωρεάν σε σχέση με ένα μηχανοκίνητο.

Ησυχία: ένα ιστιοφόρο πλέει με πανιά επομένως δεν υπάρχει βόμβος μηχανής να διαταράσσει την ηρεμία που χρειάζεται όταν κάνουμε διακοπές. . Αυτοδυναμία : ένα ιστιοφόρο με τον άνεμο μπορεί να κάνει περίπλου της γης ακόμα και χωρίς καύσιμα.

Οικολογικό μέσον σε σχέση με τα μηχανοκίνητα. Ταχύτητα: πάει αργά σε σχέση με τα μηχανοκίνητα οπότε είναι και πιο φιλικό για παρέες δημιουργώντας φιλίες και καλή παρέα.

Αντοχή σε ακραίες συνθήκες , με υψηλούς κυματισμούς και πολύ ισχυρούς ανέμους. Ένα ιστιοφόρο είναι σχεδιασμένο να ταξιδεύει με άνεση για τους επιβαίνοντες ακόμα και σε συνθήκες θαλάσσης μέχρι Beaufort F7 και κυματισμό μέχρι 3 μέτρα. Αν ο καιρός είναι ακόμα πιο ισχυρός , τότε δεν υπάρχει  άνεση,  αλλά παρόλα αυτά το σκάφος,  ταξιδεύει με απόλυτη ασφάλεια εάν και εφόσον ο κυβερνήτης έχει τις απαραίτητες γνώσεις

  • ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ:
  • Χρειάζεται ναυτοσύνη και αγάπη για την θάλασσα
  • Χρειάζεται χρόνο περισσότερο σε σχέση με ένα μηχανοκίνητο (Στις  σύγχρονες ναυλώσεις όμως μπορούμε να ζητήσουμε παράδοση του σκάφους κοντά στον τόπο διακοπών μας)

Η χρήση ενός σκάφους θεωρείται αντίστοιχη του αυτοκινήτου, ίσως και πιο σημαντική, διότι έχουμε συνολική ευθύνη για πολλά θέματα, όπως αναλύεται κατά την διάρκεια των μαθημάτων. Πρέπει να γίνεται με την δέουσα προσοχή, σοβαρότητα και γνώση σε θεωρητικό και σε πρακτικό επίπεδο απο τον εκπαιδευόμενο.

Τι χρειάζεται να φοράμε κατά την διάρκεια της ιστιοπλοΐας:    Άνετα ρούχα, αδιάβροχο αντιανεμικό, γυαλιά, καπέλο, παπούτσια ιστιοπλοϊκά ή αθλητικά παπούτσια να μην γλιστράνε.
Ηλικίες κατάλληλες για Ανοιχτή θάλασσα:     Απο 18 ετών και άνω χωρίς περιορισμό.    Στον ΝΑΟΒ Είχαμε ενεργό ιστιοπλόο 83 ετών !!