Ιστιοπλοϊκός Αγώνας «ΓΟΥΡΟΥΝΟΠΟΥΛΟ 2023»

Ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Βούλας διοργάνωσε φέτος για 21η χρονιά τον αγώνα Ιστιοφόρων Σκαφών Ανοιχτής θαλάσσης με την ονομασία “ΓΟΥΡΟΥΝΟΠΟΥΛΟ 2023” στον οποίο συμμετείχαν 215 ιστιοπλόοι από 40 ιστιοπλοϊκά σκάφη.

Ο παράκτιος αυτός αγώνας συµπεριλαµβάνεται στο επίσηµο πρόγραµµα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Οµοσπονδίας.

Πρόκειται για έναν πολύ τεχνικό αγώνα, κατά τον οποίον τα πληρώµατα απαιτείται να δώσουν σηµασία στις λεπτοµέρειες και να κινηθούν γρήγορα, καθώς η σύντοµη διάρκειά του δεν αφήνει περιθώρια διόρθωσης λαθών.

Η πρωτοτυπία και ο στόχος του αγώνα είναι η ολοκλήρωση συγκεκριμένης διαδρομής υπό μορφή τρίγωνου στον κόλπο της Βούλας αλλά και τα χιουμοριστικά βραβεία που περιμένουν τους νικητές.

Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου λοιπόν δόθηκε εκκίνηση στις 11.00 το πρωί µε ήπιες καιρικές συνθήκες.

Οι νικητές του αγώνα ήταν:

Κατηγορία ORC Sport

  • 🥇1η θέση το σκάφος GIORGIO – FURUNO  με κυβερνήτη τον Π. ΣΚΙΑΘΙΤΗ
  • 🥈 2η θέση το σκάφος ADRA DOCULAND  με κυβερνήτη τον Ζ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ
  • 🥉3η θέση το σκάφος APNEA  με κυβερνήτη τον Ι. ΠΗΛΙΧΟ

Κατηγορία ORC Performance

  1. 🥇1η θέση το σκάφος IRONFX  με κυβερνήτη τον Ν. ΕΠΙΦΑΝΕΙΟΥ
  2. 🥈 2η θέση το σκάφος JOLLY  με κυβερνήτη τον Ν. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ
  3. 🥉3η θέση το σκάφος PETE  με κυβερνήτη τον Δ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ

Ο πρώτος νικητής βραβεύτηκε με το επαµειβόµενο κύπελλο “ΓΟΥΡΟΥΝΙ” και με βάση την παράδοση, από την οποία ο αγώνας πήρε και την ονομασία του ο αγώνας, μοιράστηκε με τον δεύτερο και τρίτο νικητή για έπαθλο καλοψηµένα γουρουνόπουλα.

Μετά τη λήξη του αγώνα, τα πληρώµατα βγήκαν στη στεριά, φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Ν.Α.Ο.Βούλας όπου και ξεκίνησε ο εορτασμός. Όλα τα εδέσματα παρασκευάστηκαν με την φροντίδα και την επιμέλεια μελών του Ομίλου που προετοιμάζονταν αρκετές μέρες πριν τον αγώνα. Αλλαντικά προσφορά της εταιρείας ΜΙΡΑΝ, άφθονο κρασί, μπύρες, μπάρμπεκιου με ποικιλία κρεατικών, μουσική και χορός και καλή διάθεση αποτέλεσαν τα απαραίτητα συστατικά για να μείνουν οι συμμετέχοντες ιστιοπλόοι στις εγκαταστάσεις του ΝΑΟΒούλας μέχρι τη Δύση του ηλίου.

Δυο λόγια για την ιστορία του αγώνα.

Τον Οκτώβρη του 2001 πέντε κυβερνήτες σκαφών του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Βούλας αποφάσισαν να αναμετρηθούν σε έναν αυτοσχέδιο αγώνα τριγώνου γύρω από τις βραχονησίδες του κόλπου της Βούλας. Μετά το τέλος του αγώνα, συμφωνήθηκε να παραγγελθεί φαγητό για όλα τα πληρώματα και ο 1ος νικητής να μην πληρώσει. Όλα τα πληρώματα πέρασαν καλά με αποτέλεσμα την επόμενη χρονιά να επαναλάβουν αυτή τη συμφωνία καλώντας μάλιστα να συμμετέχουν και επιπλέον σκάφη από γειτονικούς ομίλους. Μετά από 3 χρόνια αυξήθηκε το ενδιαφέρον, οι συμμετοχές έγιναν περισσότερες και ακολούθησε εισήγηση για την ονομασία του αγώνα και την θέσπιση πλέον να είναι το βραβείο, τι άλλο, από Γουρουνόπουλο. Η συνέχεια δόθηκε, όταν το 2011 ο αγώνας πέρασε στο επίσημο πρόγραμμα των αγώνων της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Από τότε ο αγώνας Γουρουνόπουλο δεν περνάει απαρατήρητος από τα αγωνιστικά σκάφη όλων των Ομίλων που κάθε χρόνο τιμούν την διοργάνωση. Αποτελεί μια πρωτοτυπία για τα ελληνικά δεδομένα και μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία σε κάθε της μορφή, είτε αθλητική, είτε γαστριμαργική ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από την παρέα τόσων ιστιοπλόων.

Σημαντική λεπτομέρεια είναι το ότι διαδραματίζεται σε πολύ μικρή απόσταση από την ακτή και τις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Βούλας με αποτέλεσμα να δίνεται η ευκαιρία σε πολλούς φίλους της ιστιοπλοΐας να παρακολουθήσουν τον αγώνα από την στεριά!

Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Miran Αλλαντικά για την χορηγία τους και την υποστήριξη τους επί σειρά ετών σε αυτή την εκδήλωση μας.

Τέλος ευχαριστούμε όλους τους εργαζόμενους στον Όμιλο, τους προπονητές μας, τους φύλακες, το διοικητικό προσωπικό και τη γραμματεία μας κα Γεωργία Πετρά για την αφοσίωση τους και γιατί ακούραστα συμμετείχαν στην διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής.

Η Έφορος Δημοσίων Σχέσεων του Ν.Α.Ο.Βούλας Ιωάννα Βαμβακάρη