Δελτίο Τύπου – Αγώνας Γουρουνόπουλο 2022

Ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Βούλας διοργάνωσε φέτος για 20η χρονιά τον αγώνα Ιστιοφόρων Σκαφών Ανοιχτής θαλάσσης με την ονομασία “ΓΟΥΡΟΥΝΟΠΟΥΛΟ 2022” στον οποίο συμμετείχαν 250 ιστιοπλόοι από 37 ιστιοπλοϊκά σκάφη.

Η πρωτοτυπία και ο στόχος του αγώνα είναι η ολοκλήρωση συγκεκριμένης διαδρομής υπό μορφή τρίγωνου στον κόλπο της Βούλας αλλά και τα χιουμοριστικά βραβεία που περιμένουν τους νικητές. Ο παράκτιος αυτός αγώνας συµπεριλαµβάνεται στο επίσηµο πρόγραµµα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Οµοσπονδίας. Πρόκειται για έναν πολύ τεχνικό αγώνα, κατά τον οποίον τα πληρώµατα απαιτείται να δώσουν σηµασία στις λεπτοµέρειες και να κινηθούν γρήγορα, καθώς η σύντοµη διάρκειά του δεν αφήνει περιθώρια διόρθωσης λαθών.

Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου λοιπόν δόθηκε εκκίνηση στις 11.00 το πρωί µε ιδιαίτερα ήπιες καιρικές συνθήκες. Ο μικρής έντασης άνεµος δεν βοήθησε καθόλου τα σκάφη με αποτέλεσμα τα περισσότερα πληρώματα φέτος να μην τερματίσουν.

Οι νικητές του αγώνα ήταν:

🥇1η θέση σκάφος IRONFX με κυβερνήτη τον Ν. Οικονομίδη

🥈2η θέση σκάφος JOLLY με κυβερνήτη τον J. Strzemiecki

🥉3η θέση σκάφος JUNIOR με κυβερνήτη τον Κ. Κουφουδάκη

Ο πρώτος νικητής πήρε το επαµειβόµενο κύπελλο “ΓΟΥΡΟΥΝΙ” και με βάση την παράδοση, από την οποία ο αγώνας πήρε και την ονομασία του, μοιράστηκε με τον δεύτερο και τρίτο νικητή για έπαθλο καλοψηµένα γουρουνόπουλα.

AleN Photography/©Nikos Alevromytis

Μετά τη λήξη του αγώνα, τα πληρώµατα βγήκαν στη στεριά όπου και ξεκίνησε ο εορτασμός. Όλα τα εδέσματα παρασκευάστηκαν με την φροντίδα και την επιμέλεια μελών του ΝΑΟΒούλας που προετοιμάζονταν αρκετές μέρες πριν τον αγώνα. Αλλαντικά προσφορά της εταιρείας ΜΙΡΑΝ, άφθονο κρασί, μπύρες, μπάρμπεκιου με ποικιλία κρεατικών, μουσική και χορός και καλή διάθεση αποτέλεσαν τα απαραίτητα συστατικά για να μείνουν οι συμμετέχοντες ιστιοπλόοι στις εγκαταστάσεις του ΝΑΟΒούλας μέχρι τη Δύση του ηλίου.

AleN Photography/©Nikos Alevromytis

Τον αγώνα τίμησαν με την παρουσία τους και οι δημοτικές αρχές με πρωτοστατούντα τον Δήμαρχο της περιοχής Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, καθώς επίσης και πλήθος εκπροσώπων του Δήμου.

AleN Photography/©Nikos Alevromytis

Παρευρέθηκαν η κα Κανέλλου Μαρία Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η κα Σφήκα Βασιλική Αντιδήμαρχος Παιδείας και Παιδικής Αγωγής, η κα Φουρναράκη Μαίρη (Αντιδήμαρχος για θέματα ΑΜΕΑ), η κα Τριάντη Δώρα (Πρόεδρος Α’βαθμιας σχολικής Επιτροπής), ο κ. Διονύσιος Γεωργουλόπουλος Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Γεωργιάκος Δημήτρης (Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών), ο κ. Βάσης Νικόλαος (Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Δόμησης), ο κ. Χρήστος Ροιλός Διοικητής 2ης ΔΥΠΕ και η αναπτυξιολόγος γιατρός του Ασκληπιείου κα Τσεκούρα Ευφροσύνη.

AleN Photography/©Nikos Alevromytis

Δυο λόγια για την ιστορία του αγώνα.

Τον Οκτώβρη του 2001 πέντε κυβερνήτες σκαφών του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Βούλας αποφάσισαν να αναμετρηθούν σε έναν αυτοσχέδιο αγώνα τριγώνου γύρω από τις βραχονησίδες του κόλπου της Βούλας . Μετά το τέλος του αγώνα, συμφωνήθηκε να παραγγελθεί φαγητό για όλα τα πληρώματα και ο 1ος νικητής να μην πληρώσει. Όλα τα πληρώματα πέρασαν καλά με αποτέλεσμα την επόμενη χρονιά να επαναλάβουν αυτή τη συμφωνία καλώντας μάλιστα να συμμετέχουν και επιπλέον σκάφη από γειτονικούς ομίλους. Μετά από 3 χρόνια αυξήθηκε το ενδιαφέρον, οι συμμετοχές έγιναν περισσότερες και ακολούθησε εισήγηση για την ονομασία του αγώνα και την θέσπιση πλέον να είναι το βραβείο, τι άλλο, από Γουρουνόπουλο. Η συνέχεια δόθηκε, όταν το 2011 ο αγώνας πέρασε στο επίσημο πρόγραμμα των αγώνων της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

Από τότε ο αγώνας Γουρουνόπουλο δεν περνάει απαρατήρητος από τα αγωνιστικά σκάφη όλων των Ομίλων που κάθε χρόνο τιμούν την διοργάνωση. Αποτελεί μια πρωτοτυπία για τα ελληνικά δεδομένα και μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία σε κάθε της μορφή, είτε αθλητική, είτε γαστριμαργική ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από την παρέα τόσων ιστιοπλόων.

Σημαντική λεπτομέρεια είναι το ότι διαδραματίζεται σε πολύ μικρή απόσταση από την ακτή και τις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Βούλας με αποτέλεσμα να δίνεται η ευκαιρία σε πολλούς φίλους της ιστιοπλοΐας να παρακολουθήσουν τον αγώνα από την στεριά!

Ευχαριστούμε θερμά την εταιρεία Miran Αλλαντικά για την χορηγία τους στην εκδήλωση μας.

Τέλος ευχαριστούμε όλους τους εργαζόμενους στον Όμιλο, τους προπονητές μας, τους φύλακες, το διοικητικό προσωπικό και τη γραμματεία μας κα Γεωργία Πετρά που ακούραστα συμμετείχαν στην διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής.

AleN Photography/©Nikos Alevromytis

Η Έφορος Δημοσίων Σχέσεων του ΝΑΟΒ

Ιωάννα Βαμβακάρη